fot.unsplash.com

Dietetyka to niezwykle interesująca dziedzina, która zazwyczaj przyciąga osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia i dobrze się odżywiają. Zawód ten pozwala nie tylko na pomoc ludziom, ale również na poprawienie własnej diety, co sprawia, że do tej pracy nie brakuje chętnych.

Na czym polega praca dietetyka?

Praca dietetyka polega przede wszystkim na udzielaniu porad dotyczących nawyków żywieniowych, utrzymania zdrowia i zbilansowanej diety. Z porad dietetyka korzystają m.in. osoby, które próbują zrzucić na wadze, sportowcy oraz osoby chore, które wymagają specjalnej diety. Dietetyk może zarówno udzielać porad dotyczących diety, jak i układać plany żywieniowe, przy których tworzeniu musi wziąć pod uwagę czynniki takie jak:
-tryb życia pacjenta
-aktywność fizyczną pacjenta
-preferencje żywieniowe pacjenta
-choroby pacjenta
-cel pacjenta (Czy pacjent ma chce schudnąć, przytyć, czy zwyczajnie poprawić swoją dietę)
Liczba osób otyłych w Polsce wzrasta, przez co zapotrzebowanie na dietetyków w najbliższym czasie nie zniknie. Ponadto coraz więcej osób zaczyna interesować się zdrowym trybem życia, który może poprawiać samopoczucie, a nawet powstrzymać rozwój niektórych chorób. Dietetyk może pracować zarówno z pojedynczymi jednostkami, jak i z całymi grupami np. w szpitalach, czy sanatoriach.

fot.unsplash.com

Jakie są cechy dobrego dietetyka?

Podejmując tę pracę wiele osób, zastanawia się, czy aby na pewno się do niej nadają i czy będą wstanie dobrze ją wykonywać. Wątpliwości nie są niczym złym, a podważanie swoich umiejętności jest zupełnie normalne. Dobry dietetyk musi przede wszystkim być cierpliwy i nie oceniać. Wielu pacjentów nie jest wstanie przestrzegać rygorystycznej diety, lub mają określone preferencje i wymagania, które utrudniają ułożenie jadłospisu np. wegetarianizm, weganizm, nietolerancja laktozy, czy uczulenia. Wiele pacjentów to osoby zmagające się z zaburzeniami odżywiania, które będą miały duże trudności z przestrzeganiem planu żywnościowego, a stres związany z brakiem zrozumienia ze strony dietetyka może tylko utrudnić ich sytuacje. Każdy pacjent potrzebuje indywidualnego podejścia, a dietetyk powinien regularnie kontrolować jego masę ciała, czy procent tkanki tłuszczowej. W tym zawodzie nie ma miejsca na niedopatrzenia, ponieważ może to mieć poważny wpływ na zdrowie pacjenta. Dodatkowym utrudnieniem w tej pracy jest to, że dietetyka to dziedzina, która rozwija się niezwykle szybki, dlatego dobry specjalista powinien bezustannie wyszukiwać nowe informacje i pogłębiać swoją wiedzę, nawet lata po ukończeniu studiów.

Gdzie może pracować dietetyk?

Chociaż mogłoby się wydawać, że dietetycy pracują głównie w szpitalach, to prawda jest taka, że miejsc pracy dla nich nie brakuje. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego jak niezdrowo odżywia się wiele osób w naszych czasach. Zarówno niedobry witamin i spożywanie niewystarczającej ilości kalorii, jak i jedzenie zbyt dużej ilości węglowodan, czy tłuszczów może mieć katastroficzny wpływ na zdrowie, dlatego na pomoc dietetyka decydują się nie tylko indywidualne osoby, ale również całe placówki, które chcą zapewnić swoim klientom zbilansowaną dietę. Dobry specjalista może znaleźć pracę w miejscach takich jak np. domy dziecka, sanatoria, poradnie dietetyczne, kluby fitness, zakłady produkujące żywność, stołówki szkolne i wiele więcej.

fot.unsplash.com

W jakich zawodach przydatna jest wiedza na temat dietetyki?

Odżywianie ma wpływ na wiele aspektów życia takich jak waga, zdrowie, czy wygląd skóry. Nie jest, więc niczym szokującym, że wiele osób borykających się z np. wypadaniem włosów, zmęczeniem, czy problemem z koncentracją zastanawia się, czy zła dieta może być powodem tych problemów. Wiedza z dziedziny dietetyki może być przydatna trenerom, psychologom, lekarzom, czy kosmetologom, ponieważ może dodatkowo zachęcić klientów do korzystania z ich usług. Dietetyka jest nie tylko przydatna, ale również niezwykle interesująca, dlatego osoby, które lubią zdobywać nową wiedzę, świetnie odnajdą się na tym kierunku studiów.