fot.unsplash.com

Jeśli zawsze marzyłeś o pracy we własnej piekarni i po prostu lubisz robić wszelkiego rodzaju wypieki – przede wszystkim jednak bułki i chleby, to na sto procent jesteś osobą zainteresowaną pracą jako piekarz. Co trzeba zrobić, aby być w stanie założyć własną piekarnię, lub też pracować w czyjejś piekarni jako piekarz? Czy praca piekarza kończy się na samym wyrabianiu ciasta na bułki? Jakie umiejętności i predyspozycje musimy posiadać, a także jaką szkołę – o ile jakąś w ogóle, musimy ukończyć, aby zostać piekarzem? Tego wszystkiego i wiele więcej, dowiesz się z naszego artykułu!

Jakie wykształcenie musimy posiadać, aby zostać piekarzem?

Każdy dobry piekarz musi znać odpowiednie techniki i przepisy potrzebne do robienia najważniejszej rzeczy związaną z tym zawodem, to jest wypiekania pieczywa. Warto być osobą chętną do nauki, ażeby cały czas poszerzać ofertę piekarni w której pracujemy – dzięki temu na pewno przyciągniemy nowych klientów, a także sprawimy, że nasi stali bywalcy nie znudzą się posiadaną przez nas ofertą. Oprócz wiedzy na temat tego jak robić pieczywo piekarz musi wiedzieć jak obsługiwać wszelkiego rodzaju specjalistyczne maszyny i piece. Temperatury jakie takie piece osiągają są bardzo wysokie – ważne jest więc aby każdy, kto chce pracować w tej profesji miał dobrą kondycję fizyczną i był w stanie pracować w warunkach jakie panują w piekarni przy piecach. Musimy też być osobami dobrze zorganizowanymi i przestrzegającymi wszelkich norm BHP i sanitarnych. Jest to bardzo ważne, w końcu nie chcemy doprowadzić do tego, aby któryś z naszych klientów pochorował się przez zjedzenie złego produktu. Raz zdobytej negatywnej opinii jest bardzo ciężko się potem pozbyć, musimy więc cały czas starać się utrzymywać dobry kontakt z klientami naszej piekarni. Aby zostać piekarzem, nie musimy skończyć żadnej uczelni wyższej, wystarczą nam umiejętności praktyczne, jednakże warto mieć jakiekolwiek świadectwo naszych umiejętności na papierze – tak aby klienci mogli wiedzieć, że naprawdę potrafimy wykonywać ten zawód.

fot.unsplash.com

Gdzie więc zdobędziemy wiedzę na temat tego jak wykonywać jak najlepszej jakości pieczywo?

Oprócz przepisów zdobytych od mamy czy też od babci obecnie mamy do dyspozycji cały Internet który możemy wykorzystać do nauki rzeczy które nas interesują. Jednak, czy to wystarczy? Warto posiadać certyfikaty i świadectwa na papierze, które są gwarancją posiadanych przez nas umiejętności. Możemy je zdobyć poprzez przechodzenie różnego rodzaju kursów, praktyk czy też szkoleń, jednakże bardzo dobrym rozwiązaniem jest też pójście do szkoły branżowej, zwanej powszechnie zawodówką.

fot.unsplash.com

Tam nauczyciele naucza nas odpowiednich technik a także tego jak obsługiwać wszelkiego rodzaju urządzenia związane z wykonywaniem pracy piekarza. Oczywiście, nie zabraknie tam nauki o najważniejszym – czyli przygotowywaniu pieczywa i innego rodzaju wypieków, od początku do końca. Zawodu tego nauczymy się w szkole branżowej pierwszego stopnia, gdzie tok nauczania trwa trzy lata. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, w tym przypadku szkoła nie jest jedynym rozwiązaniem – możemy odbyć różnego rodzaju kursy zawodowe, aby uzyskać odpowiednie kwalifikacje. Trwają one o wiele krócej niż szkoła, więc dla wielu z nas będzie to wygodniejsza opcja. Trwa on zazwyczaj dwa lub trzy semestry w których nauka odbywa się weekendowo. Po zakończeniu go uzyskujemy świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie od Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. Jeśli już go posiadamy – to w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy do wykonywania pracy piekarza! Więc jeśli jest to ścieżka kariery którą chcesz podążać i posiadasz odpowiednie predyspozycje fizyczne – nic nie stoi na przeszkodzie, aby zacząć pracę w tej profesji!