fot.unsplash.com

Niemalże każdy z nas codziennie korzysta z usług piekarni. Zawód piekarza jest więc nieodłącznym elementem życia każdego człowieka i wiele osób nie może sobie wyobrazić porannego śniadania bez świeżo upieczonych bułek przyniesionych z piekarni. Jeśli interesuje cię gastronomia i lubisz robić różnego rodzaju wypieki – może zawód piekarza jest czymś właśnie dla ciebie? Przekonajmy się!

Jak tak właściwie wygląda zawód piekarza?

Mówiąc w najprostszy sposób piekarz zajmuje się wypiekaniem różnorakiego rodzaju pieczywa, takiego jak chleb, bułki ale też rogale a czasami nawet ciasta. Im szersza oferta piekarni, tym więcej klientów ma, więc dobremu piekarzowi powinno zależeć na tym, żeby cały czas zdobywać nowe umiejętności i wciąż poszerzać ofertę piekarni. Dzięki temu oprócz tego, że nie znudzimy swoją ofertą stałych bywalców piekarni to możemy liczyć na uzyskanie nowych klientów. Wielu praca piekarza może nie wydawać się aż tak istotna, lecz bez wątpienia jest to bardzo odpowiedzialny zawód na którym polega wielu ludzi.

Praca piekarza
fot.unsplash.com

Kim tak właściwie jest piekarz?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, piekarz jest osoba przygotowującą codziennie rano wypieki które spożywamy. Najczęściej są to bułki i różnego rodzaju chleby. Zawód ten raczej nie ewaluował gwałtownie na przestrzeni lat – przepisy z których piekarz korzysta są raczej proste, zrobione w taki sposób, aby były tanie w produkcji, przygotowanie ich nie zajmowało dużo czasu czy też nie zużywało trudnodostępnych produktów. To wszystko dlatego, żeby jak najwięcej ludzi mogło sobie pozwolić na korzystanie z usług oferowanych przez piekarza. Wypieki z piekarni są robione z myślą o tym, aby każdy mógł na nie sobie pozwolić. Przez popularność tego zawodu możemy być pewni, że raczej nie zniknie on za szybko z rynku, obecnie jest on raczej niezastąpiony – wielu ludziom nie odpowiada alternatywa w której to maszyny wykonują pracę, a nie piekarz.

Jak więc w praktyce wygląda praca piekarza?

Każdego dnia piekarz musi przygotować odpowiednie składniki potrzebne do wykonywania pieczywa. Jeśli nie ma ich na stanie, do jego obowiązków należy zamawianie ich. Możemy powiedzieć, że jest to raczej monotonna praca, ale dzięki temu wiemy, że na pewno nie będziemy się w niej stresować. Gdy już będziemy posiadać odpowiednią wprawę i będziemy wszystko robić z łatwością, praca ta będzie banalnie prosta. Możemy też czuć satysfakcję z tego, że to dzięki nam wielu ludzi ma co jeść na śniadanie. W dzisiejszych czasach, aby jak najbardziej uprościć prace piekarza i zoptymalizować wydajność, a także uzyskać jak największe zarobki często w piekarniach używane są maszyny. Piekarz musi wiedzieć jak się obsługiwać i cały czas nadzorować ich prace – nie chcemy w końcu zniszczyć naszego ciasta na wypieki. Ktoś, kto chce pracować w zawodzie piekarza musi być dokładny w tym co robi i dobrze zorganizowany. Musi być osobą która potrafi skupić się na tym co robi i nie może łatwo się rozpraszać. Kluczowa jest dobra organizacja pracy, jeśli coś wykonamy źle możemy stracić zaufanie klientów do piekarni. Może to bardzo negatywnie wpłynąć na nasze zarobki a nawet doprowadzić do wyrzucenia nas z pracy. W końcu w dzisiejszych czasach jest tak dużo piekarni, że jeśli ktoś zniechęci się do piekarni w której pracujemy może bardzo szybko znaleźć jakąś inną w okolicy. Może być tak, że już nie odzyskamy takiego klienta, jeśli wyrobi on sobie nawyk chodzenia nowego miejsca z wypiekami.

Praca piekarza
fot.unsplash.com

Co jeszcze jest istotne w zawodzie piekarza?

Na pewno musimy posiadać aktualną książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych, czyli po prostu książeczkę sanepidowską. Ważne jest też przestrzeganie zasad BHP i sanitarnych. Oprócz tego piekarz musi posiadać predyspozycje do pracy fizycznej – to dlatego, że nierzadko zdarzy się, że będzie nosił ciężkie worki z mąką. Istotna jest więc dobra kondycja.